Superfoods to obecnie ogromny trend zdrowotny. Są one bogate w składniki odżywcze i zazwyczaj przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Poniżej przyjrzymy się niektórym z najlepszych superfoods zarówno dla zdrowia, jak i dla zębów (oraz kilku superfoods, które pojawiają się na obu listach)!
Superfoods dla zdrowia
JOGURT
Jogurt jest bogatszy w wapń niż inne produkty mleczne, a ponadto zawiera dodatkowe bonusy w postaci białka i potasu. Można go łatwo wzbogacić o inne dobre produkty spożywcze, takie jak probiotyki, aby uzyskać dodatkowe składniki odżywcze. Nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą często tolerować jogurt. Spróbuj jeść zwykły jogurt wzbogacony witaminą D, a następnie możesz dodać do niego owoce, aby dodać słodyczy bez tony kalorii.
Jeśli nie lubisz jogurtu, chude mleko jest świetnym substytutem. Właściwie większość produktów mlecznych zawiera prawie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz każdego dnia, więc każdy nabiał jest dobrym rozwiązaniem.
JAJKA
Jajka są doskonałym źródłem białka! Zawierają również 12 różnych witamin i minerałów, w tym cholinę, która jest dobra dla rozwoju mózgu i pamięci. Spróbuj włączyć do swojego śniadania potrawę z jajka - jedzenie jajek na śniadanie może spowodować, że w ciągu dnia będziesz jeść mniej kalorii.
NUTS
Orzechy są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik i przeciwutleniacze. Jedzone w małych dawkach, orzechy mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i wspomóc utratę wagi. Ponadto, są one niezwykle wszechstronne! Istnieje wiele różnych rodzajów orzechów i można je jeść samodzielnie lub dodawać do sałatek, dań dodatkowych, wypieków, płatków śniadaniowych lub dań obiadowych, aby uzyskać dodatkową chrupkość.
KIWI
Ten mały zielony owoc jest pełen antyoksydantów. Jedno duże kiwi zaspokaja dzienną zalecaną dawkę witaminy C. Jest również dobrym źródłem potasu, błonnika oraz witamin A i E. Kiwi można łatwo pokroić do deserów, sałatek lub dodatków, a także jeść samo. Ze względu na dużą ilość błonnika może mieć również łagodne działanie przeczyszczające.
QUINOA
Quinoa jest pełnoziarnistym zbożem o wysokiej zawartości białka, błonnika i żelaza. Quinoa zawiera również cynk, witaminę E i selen, które pomagają kontrolować wagę i obniżają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Quinoa może być przygotowana jako ryż lub zmieszana z warzywami, orzechami (kolejne superfood!) lub chudym białkiem.
FASOLA
Fasola, będąca doskonałym źródłem błonnika, pomaga obniżyć poziom cholesterolu (dzięki nierozpuszczalnemu błonnikowi) i pozbyć się odpadów z organizmu (dzięki rozpuszczalnemu błonnikowi). Fasola jest niskotłuszczowym źródłem białka, węglowodanów, magnezu i potasu. Niektóre fasole, takie jak edamame, zawierają zdrowe dla serca kwasy omega-3. Fasola może być używana jako substytut mięsa lub drobiu, jako dodatek do zup, gulaszu lub jajek.
BROKOLI
Brokuły zawierają witaminy A, C i K, które pomagają w budowie kości. Zawierają również błonnik, który wypełnia organizm i pozwala kontrolować wagę. Brokuły można jeść na wiele sposobów, w tym na surowo, gotowane na parze, smażone, pieczone i grillowane. Można je również dodawać do ziaren (np. ryżu), jajek, zup i sałatek.
SALMON
Niskokaloryczny i bogaty w tłuszcze nasycone, łosoś jest świetną opcją białkową! Łosoś zawiera kwasy tłuszczowe omeg-3, które pomagają chronić zdrowie serca. Jest również doskonałym źródłem żelaza i białka. Grilluj go lub piecz, a nawet możesz dodać do niego niskotłuszczowy sos lub salsę, albo pokroić na sałatkę. Jeśli nie przepadasz za łososiem, inne ryby, takie jak tuńczyk, mają podobne korzyści.
SŁODKIE ZIEMNIAKI
Słodkie ziemniaki są bogate w witaminy A i C, wapń i potas. Mogą odwrócić skutki działania sodu i zmniejszyć utratę kości. Słodkie ziemniaki mogą być pieczone i spożywane lub mogą być składnikiem wielu potraw, w tym niektórych deserów.
BERRIES
Jagody są pełne fitoskładników, niskokaloryczne, bogate w wodę i błonnik. Jagody pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i sprawiają, że dłużej jesteś syty. Ponadto, jagody są pełne antyoksydantów - borówki są jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy. Jedz jagody same, dodawaj je do sałatek, płatków śniadaniowych, wypieków lub jogurtu.
Superfoods dla zębów
MLEKO
Mleko zawiera wapń, fosforany i witaminę D - wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowych zębów i mocnych kości. Te składniki odżywcze pomagają wzmocnić i naprawić szkliwo zębów, zapobiegając w ten sposób próchnicy. Jeśli nie tolerujesz laktozy, mleko sojowe również oferuje wiele korzyści płynących ze zwykłego mleka.
CHEESE
Żucie kawałka sera powoduje wydzielanie śliny, która pomaga zwalczać próchnicę zębów. Wapń i fosforany znajdujące się w serze pomagają również neutralizować kwasy niszczące szkliwo, a składnik odżywczy zwany kazeiną wzmacnia powierzchnię zębów. Zjedzenie małego kawałka sera po posiłku pomoże zapobiec ubytkom.
APLIKACJE
Jabłka zwiększają przepływ śliny, a także szorują powierzchnię zębów, zapobiegając powstawaniu ubytków. Jabłka są również bogate w składniki odżywcze, takie jak magnez, żelazo, cynk, mangan, wapń oraz witaminy A, B1, B2, B6, K, E i C.
ORANŻANY
Pomarańcze są doskonałym źródłem wapnia oraz witamin C i D. Sok pomarańczowy może oczyścić jamę ustną, eliminując szkodliwe bakterie i zapobiegając próchnicy. Jest on jednak bardzo kwaśny, więc pamiętaj, aby po jego spożyciu wypłukać usta wodą, aby uniknąć erozji szkliwa.
JOGURT
Jogurt to nie tylko superżywność dla Twojego ogólnego zdrowia, ale także dla zdrowia Twoich zębów! Jogurt jest bogaty w wapń i białko, które pomagają wzmocnić szkliwo. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj zwykłego, beztłuszczowego jogurtu, a dla urozmaicenia możesz dodać trochę owoców.
NUTS
Kolejnym produktem spożywczym pojawiającym się na obu listach superfoods są orzechy. Jak już wcześniej wspomniano, orzechy są pełne składników odżywczych, które są korzystne zarówno dla Twojego zdrowia, jak i zębów. Zachowaj jednak ostrożność podczas żucia, aby nie uszkodzić zębów.
TEA
Zarówno zielona, jak i czarna herbata zawierają polifenole, które wchodzą w interakcję z bakteriami powodującymi powstawanie płytki nazębnej. Polifenole te zabijają lub hamują powstawanie płytki nazębnej, co zapobiega dalszemu rozwojowi bakterii i produkcji kwasu atakującego zęby. Jeśli chcesz posłodzić herbatę, spróbuj użyć miodu zamiast cukru, ponieważ nie przyciąga on tak wielu bakterii, jak zwykły cukier.
CIEMNA CZEKOLADA
Dobra wiadomość dla miłośników czekolady: ciemna czekolada faktycznie pomaga zapobiegać próchnicy! Kakao zawiera substancję odżywczą zwaną taniną, która zapobiega erozji i próchnicy zębów poprzez zwalczanie stanów zapalnych dziąseł. Kakao ogranicza również wzrost płytki nazębnej, obniża produkcję kwasu i wspomaga krążenie krwi w dziąsłach. Ciemna czekolada zawiera również przeciwutleniacze o właściwościach zwalczających choroby.
LICORICE
Lukrecja (nie typowy cukierek, ale ten bez cukru, który można dostać we włoskich delikatesach) jest naturalnym odświeżaczem oddechu, który pomaga zapobiegać powstawaniu ubytków i płytki nazębnej. Najlepiej spożywać ją w niewielkich ilościach i trzymać się jasnych kolorów.
WĄTROBA
Wątroba zawiera witaminy A i D, które pomagają zapobiegać chorobom dziąseł i zmniejszać próchnicę. Witamina D zwiększa również zdolność organizmu do zwapnienia i mineralizacji zębów i kości.
GRZYBY
Kolejnym doskonałym źródłem witaminy D są grzyby, które pomagają wzmocnić zęby dzięki absorpcji wapnia z krwiobiegu. Grzyby shiitake są szczególnie skuteczne w zmniejszaniu odkładania się płytki nazębnej.
Ze względu na wiele korzyści zdrowotnych, superfoods są świetnym dodatkiem do posiłków, a wiele z nich może być nawet spożywanych jako pożywna przekąska. Następnym razem, gdy poczujesz głód, spróbuj sięgnąć po jedną z tych potraw zamiast po bardziej niezdrową opcję. Nie tylko mają one wiele korzyści zdrowotnych, ale także dobrze smakują! Sprawdź też nasz poprzedni artykuł, aby uzyskać więcej wskazówek na temat zdrowej żywności, po którą warto sięgnąć w sklepie spożywczym.
Jakie jest Twoje ulubione superfood? Dowiedz się więcej na: http://dentystanowahuta.pl